Подобно на френската багета и Земята не би струвала нищо без

...
Подобно на френската багета и Земята не би струвала нищо без
Коментари Харесай

Земната кора е много по-стара, отколкото предполагахме

Подобно на френската багета и Земята не би коствала нищо без своята кора, която пък от своя страна, съвсем като френското вино, е отлежала и остаряла особено добре.

Твърдата и скалиста континентална кора се е оформила на нашата планета преди милиарди години (макар и едвам напълно дребен % от днешната кора да датира от оня период). Колко тъкмо? Не можем да кажем сигурно. За да определеят годините на континентите, откривателите пресмятат степента на разложение на античните химикали в скалите. В частност - на карбонатните минерали, извадени от океаните. Тези минерали обаче се намират относително мъчно и рядко са в задоволително положително положение, с цел да бъдат оценени уместно.

Сега откриватели откриха нов метод да датира античната кора и съгласно тях ние сме сбъркали в определянето на възрастта на континентите с към половин милиард години.

В проучване, показано на 26 април на тазгодишното виртуално общо заседание на Европейския сюз по геонауките екипът демонстрира, че като проучва минерал, наименуван барит - композиция от океански соли и барий, обособен от вулканичните океански цепнатини - те откриват доказателства, че земната континентална кора е на най-малко 3,7 милиарда години. Т.е. доста по-стара, в сравнение с смятахме в началото.

" Нашите открития потвърждават, че скалните породи на континентите са почнали да ерозират преди повече от 3,7 милиарда години. Това по коренен метод трансформира визиите ни за това, по какъв начин е протекла еволюцията на живота. Засега ние не знаем дали животът е зародил на сушата или в океана, само че към този момент можем да твърдим, Че континентите са играли доста значима роля в този развой " съобщи доцентката от университета в Берген Дезире Рурдинк.

Нейният екип е разкрил свидетелства, че първите континенти, а също по този начин и пълноценният кръговрат сред другите пластове на недрата на Земята, сред сушата и океаните, се е появил най-малко 500 милиона години по-рано, в сравнение с се предполагаше до момента. Европейските откриватели стигнали до този извод, като проучили отлаганията на барит - океански отлагания на скални породи, зараждащи наоколо до горещи източници. съставът на тези минерали не се трансформират от момента на образуването им.

Това ги трансформира в едни от най-надеждните знаци за това какъв е бил химическият състав на водата на международния океан в другите столетия на неговото битие. Европейските геолози се възползвали от тази опция и проучили най-древните отлагания на барит, открити на територията на три разнообразни континента.

Източник: Live Science

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР